Stor skuffelse og harme i Lofoten mot Sellafield

Det er med stor skuffelse at vi i dag leser i Dagbladet at Oljefondet har investert i Sellafield-anlegget. Samtidig som vi i Lofoten mot Sellafield har jobbet hardt og lenge for å få lagt ned deler av anlegget.

- Det kan derfor bli direkte vanskelig og flaut å heve stemmen mot driverne av anlegget, når den norske stat er medeier, sier Per-Kaare Holdal som pådriver i Lofoten mot Sellafield.

Den 13. april har Lofoten mot Sellafield invitert Sellafield-ledelsen til Lofoten sammen med den britiske ambassadøren.

Men den norske staten befinner seg i et atomparadoks. Samtidig som staten på den ene siden vil stenge anlegget inntil britene har bedre kontroll, har oljefondet betydelige eierinteresser i de tre selskapene som driver Sellafield på oppdrag fra den britiske staten. Nær en milliard kroner er investert i amerikanske URS, britiske Amec og franske Areva. Investeringene har økt fra 672 millioner kroner i 2009 til 975 millioner i 2010, viser tall som Norges Bank la fram i går.

Det er ikke første gang vi opplever at vi møter oss selv i døren. Vi arrangerte i 2007 en større konferanse i Sellafield og da kom det fram at Aker er en stor entreprenør i Sellafield og i Aker er også den norske stat medeier. Samtidig som Statens Strålevern legger fram en rapport om at vi i løpet timer kan ha eksplosjonsnedfall over norske landområder som tilsvarer 7 ganger Tjernobyl.

- Dette er skremmende og vanskeliggjør klart vår jobb når vi i gjennom over 10 år har prøvd å redusere atomtrusselen fra Sellafield. Vi håper derfor statsministeren tar ansvar i denne saken og får ryddet opp, sier Holdal.

Til Lofoten den 13. april kommer representanter fra The Health and Safety Executive, Nuclear Decommissioning Authority og ledelsen fra Sellafield-anlegget.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

What is at Sellafield?

The final countdown